PESTE 3 000 DE COPII SĂNĂTOŞI NĂSCUŢI DATORITĂ SPECIALIŞTILOR REPROGENESIS

 

darcovsky-programTehnicile de reproducere asistată (ART) sunt tehnici folosite pentru a ajuta pacienţii cu probleme de fertilitate în obţinerea unei sarcini. ART au înregistrat progrese semnificative de la realizarea primului tratament in vitro (FIV).

Clinica noastră oferă tratamente de fertilitate complete incluzând un program avansat FIV cu ovocite donate.

Când o pacientă nu poate obţine sarcina în urma diferitelor tratamente medicale şi tehnici chirurgicale aceasta poate opta pentru tratamente de fertilitate mai complexe. Acestea includ IUI, FIV, spermă donată, ovocite donate, embrioni donaţi, mamă surogat. 

 

Inseminarea Intrauterină (IUI)

Inseminarea intrauterină constă în introducerea spermei în uterul pacientei, folosind un tub lung şi subţire.

IUI se recomandă în urmăoarele cazuri:

 • Femei cu cicatrici sau diverse defecte ale colului uterin
 • Bărbaţi cu număr de spermatozoizi redus
 • Bărbaţi cu mobilitatea spermei scăzută
 • Bărbaţi care nu pot obţine erecţie
 • Bărbaţi cu ejaculare retrogradă, stare clinică prin care sperma nu se ejaculează prin penis, ci prin vezica urinară

IUI se poate folosi în combinaţie cu medicamente pentru stimularea ovariană. În unele cazuri, această combinație poate crește şansele de reuşită.

Rata de reuşită IUI depinde de cauzele infertilităţii cuplului. În cazul în care se realizează lunar inseminare cu spermă proaspătă sau congelată rata de reuşită poate ajunge la 20% per ciclu. Această rată de reuşită depinde de o serie de factori,printre care medicamentaţia folosită, vârsta femeii şi diagnosticul de infertilitate. 

 

Fertilizarea in vitro 

În timpul fertilizării in vitro (FIV), ovocitele şi sperma sunt colectate de la un cuplu şi fertilizate într-un vas special în laborator pentru obţinerea unui embrion. Embrionul este apoi transferat în uterul pacientei, unde se poate implanta şi rezulta deci o sarcină

PROCEDURA FIV 

Stimularea ovariană

În acest proces, cunoscut sub numele de inducere a ovulației, pacienta foloseşte medicamente pentru a stimula ovarele sa producă multe ovocite mature într-un ciclu.

Pacienta este atent monitorizată prin ecografii transvaginale pentru a verifica stadiul de dezvoltare a foliculilor. De asemenea, se verifică nivelul de estrogen produs de ovare în timpul stimulării prin teste de sânge. În momentul în care ovocitele sunt mature – evaluate în funcţie de mărimea foliculilor şi a nivelului de estrogen din sânge – se declanşează ovulaţia printr-o injecţie hCG. Colectarea ovocitelor se realizează în următoarele 34-36 ore după injecţie. 

Colectarea ovocitelor 

Aceasta este procedura prin care ovocitele sunt colectate din ovare în vederea fertilizării acestora. Procedura se realizează cu anestezie generală uşoară şi durează 10-15 minute. Paşii unei puncţii ovariene sunt următorii: 

 • Sonda ecografică se introduce în vagin pentru vizualizarea ovarelor şi a foliculilor care conţin ovocite.
 • Se introduce un ac prin vagin până la ovare.
 • Se extrag ovocitele din ovare prin aspiraţie.

Fertilizarea

Barbatul colectează proba de spermă. Dacă spermograma este normală, sperma se pune cu ovocitele într-un vas special în incubator până a doua zi. Astfel se produce fertilizarea natural. Uneori însă spermatozoizii nu pot fertiliza singuri ovocitul. În aceste cazuri spermatozoidul se injectează în ovocit cu ajutorul unui ac. Această procedură se numeşte injectare intracitoplasmatică a spermatozoizilor (ICSI).

Numărul de sarcini obţinut din FIV cu fertilizare naturală este aproximativ acelaşi cu numărul de sarcini folosind ICSI.

Se recomandă teste genetice în cazul în care spermatozoizii nu pot fetiliza singuri ovocitele. Testarea determină dacă sperma prezintă probleme cromozomiale care pot afecta dezvoltarea embrionilor.

Embrionii rezultaţi în urma FIV sunt transferaţi în uterul pacientei după 1-6 zile de la colectarea ovocitelor. 

Transferul embrionar

De obicei este o procedură nedureroasă, dar unele femei pot resimţi dureri moderate şi crampe. Se introduce în vagin un tub lung şi subţire prin care embrionul este plasat încet în uter. 

 

Sperma donată

Se foloseşte în cazul în care bărbatul nu produce spermă sau produce un număr foarte redus de spermatozoizi, precum şi în cazul unor boli genetice. Sperma donată poate fi folosită în tratamente IUI sau FIV.

 

Ovocitele donate 

fertilizate. Donatoarele sunt stimulate conform paşilor unui ciclu FIV. Ovocitele donate pot fi apoi fertilizate cu sperma partenerului, rezultând embrioni care se transferă în uterul pacientei.

Ovocitele donate se recomandă în următoarele situaţii:

 • Femei cu insuficienţă ovariană primară
 • Femei care au urmat tratamente de chimioterapie şi radiaţii
 • Femei cărora li s-au înlăturat chirurgical ovarele
 • Femei născute fără ovare
 • Femei purtătoare de diverse boli genetice
 • Femei infertile din cauza calităţii scăzute a ovocitelor
 

Embrionii donaţi 

Embrionii donaţi se obţin din ovocite donate şi spermă donată. 

 

Mama surogat

În cazul în care o femeie nu poate duce sarcina la termen cuplul poate alege opţiunea de mamă surogat. Mama surogat este mama purtătoare a embrionilor obţinuţi din ovocitele pacientei şi sperma partenerului. Medicul specialist va decide dacă este necesară folosirea unei mame surogat. Clinica este responsabilă numai pentru tratament, fără a interveni în relaţiile dintre pacienţi si mama surogat.