Despre reproducerea asistată

Daca sarcina nu apare nici dupa eliminarea cauzelor identificate, sau in cazul unor tulburari care nu pot fi rezolvate in alt mod, medicul va sugera mai ales din metodele de reproducere asistata.

Legislaţia FIV în Republica Cehă

Inseminarea Intrauterină (IUI)

Despre reproducerea asistată

Inseminarea intrauterină constă în introducerea spermei în uterul pacientei, folosind un tub lung şi subţire.

Primul pas

Faza pregătitoare

Primul pas al Reproducerii Asistate începe la clinică – prin consultaţia cu un medic specialist FIV. Istoricul personal şi medical al cuplului este astfel analizat în detaliu. În funcţie de rezultate se recomandă metodele specifice sau planul de tratament adecvat. 

PRIMUL PAS PENTRU ÎNCEPEREA TRATAMENTULUI DE FERTILITATE ESTE O PROGRAMARE LA UN MEDIC SPECIALIST FIV !

ZIUA 0.

Ovocitele

Este necesar un examen medical complet pentru a identifica cauza infertilităţii unei femei. Calitatea scăzută a ovocitelor este printre cele mai des întâlnite cauze ale infertilităţii femeii. În timpul examenului vom analiza dacă ovarele  dvs funcţionează corect şi mai ales dacă pot produce ovocite de calitate. Dacă nu se descoperă probleme, ovocitele vor fi extrase din ovare prin puncţie în timpul anesteziei generale de scurtă durată. În cazul în care ovocitele proprii nu pot fi folosite se recomandă folosirea ovocitelor donate. Dispunem de o bază mare de date cu donatoare astfel încât tratamentul poate începe în cel mai scurt timp.

Sperma

Spermograma este examinarea principală a bărbatului. Aceasta poate confirma prezenţa şi cauzele infertilităţii masculine. Fertilitatea masculină depinde de calitatea spermei, de numărul şi mobilitatea spermatozoizilor.   În funcţie de analiza spermei se recomandă metoda adecvată pentru fertilizarea ovocitelor. În cazul în care proba ejaculată nu conţine spermatozoizi se recomandă colectarea chirurgicală a spermei folosind MESA sau TESE , realizată de un medic urolog cu anestezie generală. Dacă nu se recoltează spermatozoizi prin  puncţia testiculară se recomandă spermă donată. FERTILIZAREA OVULELOR ŞI FORMAREA EMBRIONILOR Fertilizarea ovulului are loc fie spontan în corpul femeii (IUI), fie în afara corpului, caz în care este vorba de reproducerea asistată (FIV). Fertilizarea în vitro este o metodă simplă, convențională de fertilizare în afara corpului. Principiul metodei FIV este fuziunea spontană a spermei bărbatului (spermatozoid) și a unei celule sexuale feminine (ovul) într-un mediu de cultură în condiții strict definite și controlate. Adesea însă, parametrii spermiogramei (motilitatea, morfologia spermatozoizilor etc.) nu sunt satisfăcătoare pentru utilizarea acestei metode convenționale. Succesul fertilizării poate fi sporit prin injectarea spermatozoizilor direct în ovul, aceasta este așa-numita metodă ICSI, adică injectarea intracitoplasmatică a spermatozoidului. Alte metode care cresc șansa de sarcină și de naștere a unui copil sănătos sunt metodele andrologice specifice – MSS și MACS, care permit selectarea spermatozoizilor vitali și maturi cu o probabilitate semnificativ mai mică de deteriorare genetică a ADN-ului din nucleul spermatozoidului.
ZILELE 1. – 5.

Cultivarea embrionară

Embrionul se obţine prin fertilizare. Nu există o garanţie că din combinarea unui spermatozoid cu un ovocit va rezulta un embrion perfect. Este o chestiune de noroc.

Cultivarea prelungită a embrionilor este o metodă care permite specialistului FIV diferenţierea embrionilor sănătoşi de cei care se dezvoltă anormal. Embrionii cu anomalii se opresc din evoluţie în timpul celor 5 zile ale cultivării embrionare. Embrionii care se dezvoltă până în ziua a cincea sunt consideraţi sănătoşi. Unul sau maxim doi embrioni vor fi transferaţi în uter. Restul embrionilor de bună calitate pot fi congelaţi.

Dezvoltarea embrionului poate fi monitorizată cu un microscop special în afara incubatorului. Embrioscop. Această metodă permite monitorizarea permanentă a embrionilor pe ecran. Diviziunea celulară a embrionilor este monitorizată zilnic pentru a selecta embrionii care se dezvoltă normal pentru transferul embrionar. Monitorizarea embrionară măreşte şansele obţinerii unei sarcini.

Când există risc crescut al bolilor genetice congenitale se recomandă testarea genetică a embrionului folosind PGD (diagnostic genetic de preimplantare) pentru a elimina embrionii anormali.

ZIUA 5.

Transferul embrionar în uter

După o cultivare embrionară reuşită embrionul este transferat în uter. Transferul embrionar este procedura prin care embrionii sunt plasaţîn uterul pacientei. Este o procedură simplă şi nedureroasă asemănătoare unui exam medical de rutină. Embrionii sunt plasaţi în uter printr-un cateter îngust.

Embrionii de bună calitate rămaşi pot fi congelaţi şi folosiţi mai târziu pentru conceperea unui alt copil (TEC).

ZILELE 6. – 7.

Implantarea embrionilor

În zilele 6 şi 7 ale dezvoltării embrionare, deci în prima sau a doua zi după transferul embrionar, embrionul se implantează în mucoasa uterinăImplantarea poate fi influenţată de o serie de factori care nu sunt vizibili. Grosimea endometrului examinată ecografic este unul din cei mai importanţi factori.

Şansele de reuşită pot fi mărite prin folosirea  EmbryoGlue®, un mediu de cultură propice implantării. Acesta nu este un adeziv propriu-zis, dar este o substanţă îmbogăţită cu toate elementele necesare unui embrion pentru implantarea sa în uter.

Studiile independente au arătat că folosirea EmbryoGlue creşte rata de implantare comparativ cu transferurile unde nu a fost folosit.

Formular

Întrebați un expert