FREQUENTLY ASKED QUESTIONS BEFORE STARTING AN IVF TREATMENT
Care este prima zi a ciclului menstrual?
Câteva pete nu reprezintă începutul menstruaţiei. Prima zi a menstruaţiei este prima zi de sângerare menstruală abundentă. Dacă sângerarea începe după ora 8p.m., următoarea zi este considerată prima zi a ciclului menstrual.
Când se încep injecţiile?
Aplicarea injecţiilor de stimulare ovariană va începe în a doua sau a treia zi a ciclului menstrual (ziua 2-3 a sângerării menstruale). În cazul unui protocol lung de stimulare data exactă va fi menţionată în schema dvs de tratament.
Cum se păstrează medicamentele?
Medicamentele de stimulare care necesită diluare (conţin pudră şi ser pentru diluare – MENOPUR, Fostimon, Merional) pot fi păstrate într-un loc uscat la temperatura camerei. Aceleaşi condiţii de depozitare sunt valabile pentru Orgalutran şi Cetrotide. Se recomandă păstrarea la frigider a medicamentelor cu stilou injector (pen) – Puregon şi Gonal (2-8 °C). De asemenea Pregnyl, medicamentul folosit pentru declanşarea ovulaţiei, va fi păstrat în frigider. Ovitrelle – un alt medicament folosit pentru declanşarea ovulaţiei poate fi păstrat la temperatura camerei, sub 25°C.
Cum se transportă medicamentele?
Nu există restricţii în ceea ce priveşte transportul medicamentelor de stimulare. Chiar medicamentele care necesită păstrare la rece pot rezista la temperatura camerei (maximum 3 luni – Puregon şi 1 lună - Gonal).
Care este momentul zilei cel mai potrivit pentru a face injecţiile?
Este important să aplicaţi medicamentele la aproximativ aceeaşi oră zilnic; preferabil dimineaţa.
Este posibil să mai rămână lichid în pen?
Fiecare stilou are o marjă, dată de producător într-un interval de 75-100 unităţi, deci este normal să mai rămână lichid. Medicamentul rămas poate fi folosit pentru o altă stimulare.
Am spart fiola de medicament!
În cazul deteriorării fiolelor de medicamente, a vărsării conţinutului acestora sau dacă aveţi nelămuriri în ceea ce priveşte aplicarea lor, vă rugăm să ne contactaţi. Vă vom îndruma cum să continuaţi tratamentul. Nu trebuie să opriţi aplicarea medicamentelor.
Când trebuie să merg la ecograf?
Prima ecografie de monitorizare este în zilele 6-7 ale stimulării hormonale, iar următoare 2-3 zile mai târziu.
Vor fi necesare teste de sânge?
Dacă aveţi sub 40 ani nu va fi nevoie de teste de sânge şi examen medical înaintea anesteziei generale. În ziua puncţiei ovariene veţi face împreună cu partenerul testele pentru bolile cu transmitere sexuală, cerute de lege.
Trebuie aplicat Pregnyl la o oră exactă?
Aplicarea corectă a injecţiei Pregnyl este extrem de importantă în vederea puncţiei ovariene (puncţia va avea loc la 35-37 de ore după aplicarea injecţiei Pregnyl). În cazul în care aţi uitat sa aplicaţi Pregnyl la ora exactă ne veţi contacta de urgenţă pentru instrucţiuni. Dacă aplicaţi Pregnyl incorect sau nu-l aplicaţi deloc puncţia ovariană va fi anulată.
Cum se aplică Pregnyl?
Pregnyl se aplică într-un pliu de piele în abdomen, la fel cum aţi aplicat injecţiile FSH.
Aplicarea intramusculară, descrisă în instrucţiuni, este foarte dureroasă şi nu prezintă alte efecte benefice asupra maturării ovocitelor.
Câte zile de abstinenţă sexuală se recomandă?
Se recomandă două zile de abstinenţă sexuală pentru a asigura un volum suficient de spermă ejaculată. Nu este necesară o abstinenţă de lungă durată deoarece poate afecta negativ morfologia spermatozoizilor.
Există posibilitatea îmbunătăţirii calităţii spermei înainte de colectare?
Calitatea spermei este rezultatul tuturor factorilor şi stilului de viaţă din ultimele trei luni. Prin urmare nu este folositor un tratament sau regim cu puţin timp înainte de colectare.
De ce este nevoie în ziua puncţiei ovocitare?
În vederea puncţiei ovocitare nu veţi consuma mâncare, lichide şi nu veţi fuma de la miezul nopţii. Este nevoie să vă aduceţi o cămaşă de noapte sau un tricou lung, papuci şi tampoane igienice (dacă nu le puteţi folosi pe cele puse la dispoziţia dvs); este posibil să apară o uşoară sângerare după intervenţie.
Cât durează intervenţia şi cât voi rămâne la clinică?
Intervenţia se va desfăşura cu anestezie generală, iar durata depinde de numărul de ovocite colectate. De obicei nu durează mai mult de 10 minute. Poate apărea o durere după intervenţie împotriva căreia puteţi folosi analgezice. Veţi putea părăsi clinica după aproximativ două ore de la intervenţie. Nu puteţi conduce după anestezia generală şi veţi avea nevoie de un însoţitor.
Ce medicamente se pot folosi după puncţie?
Doctorul vă va oferi schema exactă de tratament după intervenţie. Majoritatea pacientelor folosesc progesteron (Utrogestan sau Crinone). Unele paciente vor folosi şi estrogen pentru susţinerea endometrului (Estrimax, Estrofem). Veţi utiliza alte medicamente în funcţie de instrucţiunile medicului.
Când va avea loc transferul embrionar?
Transferul se programează de către medic în colaborare cu embriologul şi pacienţii. Transferul se poate realiza în zilele 2, 3 sau 5 ale cultivării embrionare. Coordonatoarea dvs FIV vă va trimite informaţii despre data şi ora transferului, precum şi despre evoluţia embrionilor.
Care este calitatea embrionilor pe zile?
Calitatea embrionului poate fi evaluată din a doua zi a cultivării embrionare. Embrionul din ziua a doua are 3-4 celule. Embrionul din ziua a treia are 6-8 celule. În a patra zi embrionul devine morulă şi calitatea sa este dificil de stabilit. Embrionul din ziua a cincea devine blastocist.
De ce am nevoie la transfer?
Nu este nevoie să aduceţi nimic special pentru transferul embrionar. Asiguraţi-vă doar că aţi semnat toate formularele necesare, inclusiv acordul pentru crioconservarea embrionilor.
Cât va dura transferul?
Dacă nu există complicaţii transferul embrionar durează 3-5 minute. După transfer veţi rămâne întinsă pe masa de operaţie 10-15 minute, apoi puteţi pleca acasă.
Mă poate însoţi partenerul la transfer?
Considerăm benefică prezenţa partenerului la transferul embrionar (însă nu este obligatorie dacă nu se doreşte acest lucru).
Cum pot plăti tratamentul?
Veţi primi informaţii despre costul exact înaintea începerii tratamentului. După colectarea ovocitelor veţi fi informaţi despre posibilele costuri suplimentare. Costul final al tratamentului şi plata se va putea face în ziua transferului embrionar. Puteţi plăti în numerar sau cu cardul. Plata prin transfer bancar este posibilă numai în urma unei înţelegeri cu medicul şi se va face în avans.
Trebuie să am vezica plină înaintea transferului?
Nu este nevoie să aveţi vezica urinară extrem de plină. Totuşi recomandăm să nu urinaţi imediat înaintea transferului. Vezica urinară plină ajută la îndreptarea uterului, facilitând asftfel transferul embrionilor în uter.
Am o uşoară sângerare după puncţie, este normal?
Sângerarea uşoară sau spotting-ul sunt normale după colectarea ovocitelor. Aceasta apare din cauza atingerii vaginului în timpul puncţiei ovariene. Dacă sângerarea devine abundentă sau dacă există numai cheaguri de sânge ne veţi contacta de urgenţă.
Mă doare stomacul, este normal?
În ziua puncţiei şi a doua zi puteţi resimţi uşoare dureri în partea inferioară a abdomenului. Acestea sunt cauzate de mărirea ovarelor în urma stimulării ovariene. Înrăutăţirea durerii în a doua sau a treia zi după puncţie poate indica hiperstimulare; de aceea ne veţi contacta de urgenţă. Medicul vă va recomanda cel mai probabil să vă prezentaţi la clinică pentru un consult.
Va trebui să stau în pat după transfer?
Nu este necesar să staţi în pat după transferul embrionar. Recomandăm rutina zilnică obişnuită, reducând factorii de stres precum activitatea fizică intensă sau sportul. Nu este necesar să rămâneţi în concediu medical.
Când pot călători acasă după transferul embrionar?
Nu există restricţii în priviinţa călătoriilor după transfer. De obicei pacienţii călătoresc acasă în ziua transferului sau în următoarea zi, folosind orice mijloac de transport disponibil.
Când are loc implantarea embrionului în mucoasa uterină?
Embrionul se implantează în mucoasa uterină în următoarele 6-8 zile după fertilizare, deci la aproximativ 24-48 de ore de la transferul embrionar.
Am o uşoară sângerare, este normal?
În următoarele 10 zile după transferul embrionar pot apărea uşoare pete de sânge. Acestea apar în urma implantării embrionului. În cazul unei sângerări abundente consultaţi medicul dvs ginecolog.
Voi lua în continuare toate medicamentele?
Veţi lua în continuare medicamentele ca înainte de transferul embrionar – de obicei cel puţin progesteron (Utrogestan). Dacă aţi luat alte medicamente înainte de transfer: Estrimax, Anopyrin sau Prednisone veţi continua să le luaţi.
Nu mă simt bine după ce iau Utrogestan, ce pot face?
În cazul în care folosiţi Utrogestan pe cale orală, veţi folosi aceeaşi doză vaginal dimineaţa şi seara. În cazul în care folosiţi deja Utrogestan vaginal puteţi încerca progesteronul gel (Crinone) sau injecţiile cu progesteron.
Când ar trebui să fac testul de sarcină?
Veţi face testul de sarcină la două săptămâni după transferul embrionar, data exactă fiind menţionată în raportul dvs medical.
Testul de urină este negativ, ce trebuie să fac?
În cazul unui test de urină negativ puteţi face un test din sânge pentru confirmarea rezultatului. Dacă testul de sânge este negativ veţi opri medicamentele.
Testul este pozitiv!
Continuaţi să luaţi neschimbat toate medicamentele. În cazul unui test de urină pozitiv puteţi confirma rezultatul printr-un test de sânge, însă nu este necesar. Faceţi o programare la medicul dvs ginecolog după 14 zile de la testul de sarcină pozitiv.
Am început să sângerez, ce să fac?
Veţi lua în continuare medicamentele. Se recomandă repaus şi creşterea dozei de progesteron (Utrogestan) adaugând două ovule la prânz.
În cazul în care sângerarea apare înaintea testului de sarcină, aşteptaţi data testului pentru a-l face. În cazul în care aveţi un test pozitiv repetaţi în interval de 3 zile.
Când trebuie să merg la ecograf?
Se recomandă confirmarea sarcinii printr-o ecografie la 3-4 săptămâni de la transferul embrionar.
Câte săptămâni de sarcină am?
Puncţia ovocitară este considerată ziua a 14-a a sarcinii.
Cum trebuie sa iau medicamentele?
Veţi lua toate medicamentele neschimbat până la prima ecografie de monitorizare a sarcinii, la aproximativ 14 zile după testul de sarcină pozitiv.
Sunt în săptămâna 10 a sarcinii, trebuie să mai iau medicamente?
Recomandăm tratamentul de susţinere până la sfârşitul săptămânii a 12-a de sarcină. Fiecare pacient este unic, primind tratamente diferite, astfel că oprirea acestora va fi diferită. Dozele de estrogeni şi progesteron pot fi reduse la jumătate la sfârşitul săptămânii a 11-a de sarcină. Consultaţi întotdeauna medicul în această priviinţă.
Testul de urină este negativ, însă nu a apărut sângererea. Mai există speranţă?
Testele de urină nu sunt suficient de sensibile, deci vă recomandăm să faceţi un alt test peste două zile. În cazul în care este negativ şi începeţi să sângeraţi tratamentul nu a reuşit. În cazul în care este negativ şi nu apare sângerarea va trebui să faceţi un test de sânge.
Cui trebuie să mă adresez în continuare?
Adresaţi-vă medicului dvs pentru a putea discuta despre tratamentul nereuşit şi pentru a stabili următorii paşi.
Trebuie să iau medicamentele în continuare?
Dacă testele de sarcină sunt negative veţi opri imediat medicamentele. În cazul în care folosiţi o doză de peste 10mg Prednison adresaţi-vă medicului care vi l-a prescris.
Când pot începe un nou tratament?
Dacă aveţi embrioni congelaţi puteţi pregăti transferul embrionar pe următorul ciclu menstrual.
Un nou tratament de stimulare poate avea loc după 3-4 luni de pauză.