Am peste 40 de ani. Pot urma un tratament FIV?umělé oplodnění pro starší ženy

onform legii, limita de vârstă pentru un tratament de fertilitate este de 49 de ani. 

Am peste 40 de ani. Pot avea copilul meu?

Nu recomandăm tratamente de fertilitate cu ovocite proprii femeilor peste 40 de ani deoarece există un risc ridicat de a obţine embrioni cu anomalii cromozomiale. În astfel de cazuri se recomandă tratamente cu ovocite donate.

Am peste 40 de ani şi ciclul meu menstrual este neregulat. Pot urma un tratament FIV?

Un ciclu menstrual neregulat poate fi tratat prin terapie hormonală, folosind o combinaţie de estrogeni şi progesteron. Durata tratamentul este de trei luni şi dacă se realizează cu succes se poate începe pregătirea pentru FIV. 

Am fost diagnosticată cu miom uterin. Pot concepe un copil?

Miomul uterin apare frecvent la femeile cu vârsta de peste 30 de ani. Vă recomandăm un consult ginecologic înainte de a încerca să concepeţi un copil. În funcţie de rezultate, mărimea şi localizarea acestuia, medicul vă poate recomanda o intervenţie chirurgicală. Fibroamele mici (până la 3cm) nu necesită intervenţii chirurgicale. În timpul sarcinii, miomurile uterine pot creşte fără a pune în pericol embrionul. Femeile care suferă de această afecţiune primesc îngrijire specială pentru sarcini cu risc crescut. 

Am avut o conizaţie de col uterin ca urmare a tratamentului pentru cancer uterin. Pot concepe un copil?

În cazul în care tratamentul a fost unul reuşit şi testele citologice sunt toate negative puteţi începe planificarea sarcinii. Trebuie menţionat că în unele cazuri conizaţia de col uterin creşte riscul unei naşteri premature. 

Partenerul meu se teme că cei mai buni spermatozoizi nu vor ajunge la ovocit. Ce putem face pentru a creşte şansele de reuşită?

ICSI (injectarea intracitoplasmatică a spermei direct în ovocit) este o procedură prin care se localizează cei mai buni spermatozoizi din punct de vedere morfologic cu ajutorul microscopului; de exemplu un spermatozoid cu cea mai bună formă: cap, corp şi coadă. Procedura presupune, de asemenea, un test de mobilitate, unde sperma este plasată într-un mediu foarte vâscos. Astfel, sunt selectaţi numai spermatozoizii bine formaţi sau cu cele mai puţine anomalii şi cea mai bună mobilitate. 

Deşi am un copil, acum am probleme în a concepe un alt copil cu un bărbat mai în vârstă. Spermograma lui este sub limita inferioară, dar medicii nu par să considere asta o problemă. Există proceduri FIV pe care le recomandaţi în asemenea situaţie?

Infertilitatea poate avea numeroase cauze. Dacă rezultatele spermogramei sunt relativ normale recomandăm tehnica PICSI. Această tehnică permite selectarea spermatozoizilor cu forme normale şi cea mai mică probabilitate de anomalii cromozomiale.
De asemenea, puteţi efectua teste suplimentare ale spermei; mai multe teste genetice vă pot ajuta sa identificaţi problema exactă. Orice medic specialist FIV este în măsură să vă explice aceste opţiuni. 

Îmi este teamă de o sarcină multiplă. Pot transfera un singur embrion chiar dacă am 38 de ani? Cum este selectat cel mai bun embrion? 

Dacă va temeţi de o sarcină multiplă puteţi transfera doar un embrion. Recomandăm Monitorizarea embrionară pentru selecţia celui mai bun embrion.  Se foloseşte o cameră specială pentru a urmări embrionii în timp ce se dezvoltă şi pentru a identifica posibilele defecte, anomalii sau probleme ale diviziunii celulare. În timpul acestei proceduri embrionul rămâne în incubator, ceea ce înseamnă că nu este deranjat deloc din mediul său. Un embrion ales prin această procedură are şanse mai mari de implantare. 

Am urmat diverse tratamente FIV. Pot face ceva pentru a creşte şansele de reuşită?

Recomandăm o combinaţie de PICSI şi monitorizare embrionară pentru a creşte şansele dvs. PISCI permite selectarea spermei sănătoase care poate fertiliza un ovocit sănătos prin metoda ICSI (injectare intracitoplasmatică a spermei direct în ovocit). Folosind această combinaţie, rata de fertilizare a ovocitelor creşte semnificativ. Cu cât numărul de ovocite este mai mare, cu atât numărul de embrioni obţinuţi este mai mare, ceea ce însemană şanse mai mari de reuşită.

Ovocitele fertilizate sunt plasate într-o cutie de cultivare unde vor fi monitorizate încontinuu până la stadiul de blastocist. Această metodă permite detectarea imediată a oricăror anomalii de dezvoltare a embrionului. Este o metodă perfectă pentru cuplurile care doresc să se asigure că sunt utilizați pentru transfer cei mai buni embrioni.